De Baai van Heist

Strand Heist

Ken je dat verhaal van dat nonnetje dat aan de oorsprong ligt van de Baai van Heist? Als je de Baai met een gids bezoekt, zal hij het je graag vertellen. Kan je niet zo lang wachten? Lees maar verder.

Wanneer men in Heist spreekt over Heist West, dan hebben de oudere Heistenaars het over "’t ende van de villa’ s". De kant van Zeebrugge, waar er vroeger mooie huizen stonden en waar eigenlijk het toerisme in Heist ontstaan is... en waar een legende zegt dat er een stukje Heist in zee zou liggen. Bij de werken voor de haven van Zeebrugge is daar wel niets van teruggevonden. Maar de havenwerken hadden wel andere gevolgen. De stromingen wijzigden door de strekdammen. In de oksel van de Oostelijke strekdam kwam er een plaats waar bijna niets meer van stroming was. Bijgevolg zandafzetting met als nevenverschijnsel drijfzand.

Daar had de zestigjarige Leuvense zuster Christina Dumalin zeker niet op gerekend toen ze vredig wandelde langs de waterlijn tijdens de Krokusvakantie 1993. Het werd geen ten hemel opneming, maar bijna een verstikkings- en verdrinkingsdood.  Gelukkig sloeg een attente buurtbewoner tijdig alarm. De vrouw zonk weg in het zand en de brandweer slaagde er niet in de zuster te bevrijden. Maar ze behielden hun koelbloedigheid en riepen de hulp in van de Sea King zodat de dame, die tot aan de lenden in het zand weggezonken was, bevrijd kon worden. Met een lier werd een duiker naar beneden gelaten en hij trok de dame uit het zuigende zand.

Onmiddellijk grote vergaderingen, veel overleg en de beslissing om preventieve maatregelen te nemen.

De afsluiting van het gebied had als gevolg dat er stilaan plantengroei kwam. Dit was voldoende voor enkele natuurliefhebbers om te ijveren voor de volledige afsluiting van het gebied, en het te laten erkennen als natuurgebied, wat gebeurde bij bij Ministrieel Besluit van 13 juli 2000. Ondertussen werd een wandelpad aangelegd en werd het terrein, via een brug over de Elizabetlaan, in verbinding gebracht met andere natuurgebieden. Sommigen vinden het maar niets dat een mooi stuk strand afgezet wordt en er een natuurreservaat werd van gemaakt. Anderen zijn dan weer dolgelukkig en zien het als een buffer naast de haven van Zeebrugge.

Wie weet komt er ooit een standbeeld voor zuster Christina Dumalin, want zij ligt aan de basis van dit nieuwe natuurgebied. Straks spreken we misschien van het Christina-tuurreservaat...

De Baai van Heist  is een ecologisch waardevol gebied van ongeveer 50ha.  Door de aanleg van de oostelijke strekdam (voor de havan van Zeebrugge) tussen 1977 en 1985 werden op het toenmalige smalle strand veel wiertrossen, schelpen en drijfhout afgezet. Dit vormde de voedingsbodem voor zaden van o.a. zeeraket en zeepostelein, die het aangespoelde zand fixeerden. Het stuivende zand vormde gestaag lage embryonale duinen. Deze voedselrijke slibgronden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op allerhande steltlopers en eendachtigen.

 

Weetjes:

  • Vrij toegankelijk langs de aangeduide paden van begin augustus tot begin april.
  • Tijdens het broedseizoen is het laagstrand afgesloten om nesten van strandvogels te beschermen.
  • Het natuurreservaat is niet toegankelijk voor honden, ook niet aangelijnd of op het laag strand.

 

Beheer: www.natuurenbos.be

Ben je de eigenaar van deze locatie en bevat deze informatie onjuistheden? Gelieve dan een correctie aan te vragen.