Van vissersdorp naar gevarieerde kustplaats vol troeven

Tijd om Heist beter te leren kennen. Wat is de geschiedenis? Wat zijn de troeven? Waarom moet Heist een vaste waarde zijn op ieders toeristische bucketlist? Als het van het enthousiasme van gids Jacques Hoornaert afhing, konden we dit hele KH-magazine vullen. We houden het bij een impressie van de charme van het meest westelijke deel van Knokke-Heist, de bakermat van de gemeente.

Dit is een artikel uit KH Magazine 51 (tekst: Filip Van Duyse) 

HEY!

Jacques is geboren in Zeebrugge en werkte heel zijn leven in de haven. Ondertussen woont hij meer dan dertig jaar in Knokke-Heist. Sinds zes jaar is hij met pensioen en is hij een van de stadsgidsen in zijn woonplaats. We spreken af in HEY, het gloednieuwe belevingscentrum van Heist. Meteen ontdekken we een plaats waar je zeker eens moet geweest zijn. In dit nieuwe belevingscentrum krijg je via interactieve opstellingen snel een goed beeld van de evolutie van het toerisme in de gemeente. Je ontdekt hoe Heist er vroeger uitzag en wat de toekomst brengt. Wil je Heist beter leren kennen, dan is HEY het perfecte startpunt. 

Jonge gezinnen en natuur

“Kijk daar, nog een speeltuintje.” Jacques herhaalt het keer op keer tijdens de tocht om duidelijk te maken dat Heist een hart heeft voor jonge gezinnen. Het valt inderdaad op dat overal waar je wandelt of fietst er is gedacht aan jeugdig vertier. Ook sportinfrastructuur is rijkelijk aanwezig. Voetbal, watersport, tennis, minigolf … je vervelen hoef je hier niet te doen. Ook natuurliefhebbers komen in Heist aan hun trekken. Het natuurreservaat ‘De Baai Van Heist’ schurkt aan tegen de haven van Zeebrugge. Deze vijftig hectare aan voedselrijke slibgronden zijn geliefd bij heel wat steltlopers en eenden. Iets zuidelijker bereik je via de fiets- en voetgangersbrug ‘De Lichtenlijn’ de natuurgebieden de Sashul en de Kleiputten van Heist. In deze kleiputten is de economische activiteit sinds de jaren 70 van vorige eeuw stilgevallen en is de natuur er opnieuw baas. Vandaag is het een droomlocatie voor heel wat vogels en amfibieĆ«n. 

Vuurtorens en duinen

Via ‘De Lichtenlijn’-brug passeer je ook de twee vuurtorens van Heist: het lage en het hoge licht. Schippers trokken een ingebeelde lijn tussen deze twee lichtpunten en konden zich zo perfect oriĆ«nteren om veilig de kust te bereiken. Wat in Heist ook opvalt is de afwisseling tussen hoogbouw, natuur en duingebieden. Zo is het Willemspark een wandelparadijs van negentien hectare vlak bij de zeedijk, ideaal om eens heerlijk uit te waaien. Ook in dit park vind je een grote avontuurlijke speeltuin en het standbeeld ‘Socorristas’. Dit opvallende kunstwerk van de Spaanse kunstenares Aurora Canero stelt twee strandredders voor die sinds 2016 hoog boven de duinen uittorenen.  

Dure vis

“Vroeger had je hier als jongen drie kansen in het leven: je kon visser worden, visser worden of anders visser.” Met die boutade karakteriseert Jacques het leven zoals het in Heist vroeger was. Hele families leefden van de visvangst en ook vandaag kan je daar in Heist niet omheen. Al zijn er nu wel veel minder vissers, toch zie je in Heist veel herinneringen aan het belang dat de visvangst hier had en heeft. De talrijke oude cafeetjes en het mooie visserskapelletje in de Albatrosstraat bewijzen dat het vissersleven niet enkel geschiedenis is. De vele rouwkaartjes in het kapelletje verwijzen naar een eerbetoon aan de vissers die op zee het leven lieten. Je ziet heel wat oude kaartjes, maar ook recente. “De vis wordt duur betaald”, laat Jacques zich ontvallen. Het is een gezegde dat ze in Heist goed kennen, want de visserij heeft al veel slachtoffers gemaakt. De zee geeft en neemt, ook in Heist.

Grootse plannen

Ook al is het boeiend om het verleden te herkennen en te verkennen, belangrijker is de toekomst. Ook op vlak van stadsontwikkeling staat Heist niet stil. Wie Heist bezoekt, merkt al snel dat er heel wat wordt gebouwd. Enkele grote wooncomplexen staan in de steigers, het Heldenplein krijgt binnenkort een ondergrondse parking en ook het Vissershuldeplein zal worden heraangelegd. Daarrond komen allerlei fiets- en wandelpromenades die in een aantrekkelijk groen geheel steken. Ondertussen kan je al heerlijk struinen op de wandelboulevard langs de Elizabetlaan. Je passeert er winkels en horeca die uitnodigen om eens binnen te wandelen. 

Carnaval

In Heist kan je niet voorbij aan het carnaval, ook iets dat gegroeid is uit het vissersleven. Toen de vastentijd begon mocht er geen vlees meer gegeten worden. De vissers vulden de magen met hun verse vis. Vanuit die oude traditie is het carnaval nog steeds heel levendig in Heist. Heist heeft de tweede langste carnavalstoet van het land, na Aalst. In die stoet mogen zeker Pier en Wanne niet ontbreken. Dat zijn de twee trotse reuzen van Heist. Een visserskoppel. De originele reuzen vind je in HEY, in de stoet worden lichtere replica’s gebruikt. Maar carnaval betekent ook vier dagen groot feest. Naast de stoet zijn er het gemaskerd ‘Bal van de Zeemeermin’ en Sprotjesavond. Maar ook de jaarlijkse knotsgekke gemaskerde voetbalmatch tussen de vissers en de ‘plakkers’ blijft een trekker. Het is dan wel een wedstrijd, maar er is vastgelegd dat elke ploeg beurtelings wint. Geen geruzie dus tijdens carnaval.